خانه / آموزش عکاسی / بررسی عکس

بررسی عکس

خواندن و بررسی عکس

نظر به اینکه از اهم اهداف پیک وان دادن آموزش به کاربران در هر سطح بوده و به همین دلیل کاربران برای ارتقای سطح کیفی آثار خود و دیگر دوستان لازم است عکسهای ارایه شده را نقد نموده و به چالش بکشند بر خود لازم دیدم مطلب مختصری در مورد نحوه ی نقد و بررسی عکس در حد بضاعت خود ارایه نمایم. امیدوارم مورد قبول دوستان بوده و اساتید فن کاستی های این مقاله را بر من ببخشند.

نقد و بررسی عکس:

نحوه خواندن و بررسی عکس و نظر دادن در عکسهای عکاسان موضوع بسیار مهمی است که هر عکاس باید آنرا بداند این موضوع باعث ارتقای سطح کیفی آثار ببیننده عکس و عکاس خواهد شد ، هر عکس از المانهای مختلفی تشکیل میشود و ترکیب المانها هم جلوه بصری ایجاد میکند و هم مفهومی را ارایه میدهد. در خواندن عکس در مرتبه ی اول باید جلوه بصری و ظاهری ثبت را در نظر گفت و با نگاه دقیق به نقاط قوت و ضعف اثر پی برد، این مهم فقط با مطالعه و آگاهی از فنون عکاسی و ممارست به دست می آید و با ارتقای تجربه به اوج میرسد، آثار اضافه بر جلوه ظاهری و فنون به کار رفته دارای مفاهیمی نهفته در خود هستند که بیننده باید به زعم خود و برداشت درست به آن مفهوم دست یابد. عکس موفق عکسی است که بیننده بدون اخذ توضیح از عکاس به مفهوم آن دست یابد.
مشکل اساسی که به نظر من در خواندن عکسها در فضای مجازی وجود دارد اینست که نمایشگرهای مورد استفاده کاربران در مدلهای متعدد و با سطح کیفی مختلف هستند برای مثال نمایش و دیدن عکس در نمایشگر ال ای دی پی سی با کیفیت با نمایشگر گوشی و تبلت با کیفیت کم و متوسط فرق خواهد داشت، مدلهای موجود در دست کاربران رنگها و شدت نور و …. را به صورتهای مختلف ارایه میدهند که باعث برداشت غلط بیننده خواهد شد.به همین جهت عکسهای دیجیتال در جشنواره ها و مسابقات مختلف در نمایشگر و سخت افزار استاندارد دیده میشوند.
مشکل بعدی که متعدد بودن و یکسان نبودن کیفیت نمایشگرها به وجود می آورند اینست که عکاس در ویرایش اثر در تاریکخانه دیجیتال دچار خطا میشود، زیرا به زعم خود ویرایش درستی روی اثر انجام داده در حالیکه عکس پس از ارایه در فضای مجازی جور دیگه ای دیده خواهد شد.و این موضوع از ارزش عکس خواهد کاست.
برای رفع این مشکل مهم پیشنهاد بنده اینست که دوستان هنرمند عکسها راهنگام ویرایش و یا پس از ویرایش در نمایشگرهایی که امروزه در سایزهای بزرگ در منازل پیدا میشود بررسی کنند و تنظیمات تی وی های خانگی را هم روی استاندارد و یا نمایش عکس قرار دهند.
موضوع بعدی در خواندن و نقد عکس این است که هر بیننده بدون غرض و منصفانه و در حد علم و اطلاعات خود اقدام به نقد نماید و در مواردی که از نواقص عکس مطمئن نیست از ارایه نظر قاطع پرهیز نماید و محترمانه اظهار نظر نموده و برداشت خود را به صاحب اثر منتقل نماید.
در ادامه به نظر دکتر نعما روشن در مورد بررسی و خواندن عکس توجه فرمایید،ایشان می فرمایند شاید بهتر باشد برای بررسی عکس از روش خواندن عکس استفاده کنیم. ایشان خواندن عکس و بررسی آنرا در 10 بخش خلاصه نموده اند که ذیلا تقدیم دوستان هنرمند میگردد:
– عکس درباره چیست؟
– مرکز توجه و جذابیت عکس چیست؟
– عکس علاوه بر ظاهر خود، آیا در سطوح زیرین می‌خواهد حرفی بزند؟ چه احساسی را در مخاطب برمی‌انگیزد؟
-اجزای عکس چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار کرده‌اند؟
– تونالیته‌های عکس و رنگ‌ها چگونه‌اند؟
– آیا جزئیات عکس در خدمت عکس است؟
-آیا عکس تاثیر احساسی بر مخاطب می‌گذارد؟ آیا مخاطب را درگیر می‌کند؟ آیا لذت بصری عکس آنقدر هست که مخاطب را متوقف کند و مدتی را به دیدن آن بگذراند؟
– فضاهای منفی عکس چگونه اند؟ آیا به عکس کمک کرده‌اند؟
– تعادل اجزای عکس چگونه است؟
قاب عکس چگونه است؟ آیا عناصر عکس در نقاط مناسبی با قاب، تقاطع دارند؟

منصور رضایی زاده خردادماه 1394

5/5 - (1 امتیاز)

3 دیدگاه

  1. نادر اكبرپور

    با تشکر از جناب رضایی زاده بابت ارائه این مقاله زیبا

  2. خیلی ممنون باعث شد بیشتر درباره عکسهایی کعه ثبت میکنم تفکر کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوال ضد اسپم * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.