چگونه عکاس شویم
در این مجموعه مقالات بطور مختصر در باره عکاسی ، از خرید دوربین تا رسیدن به یک عکس خوب ( شامل اصول عکاسی و نکات مهم ) صحبت خواهیم کرد.
سلام به همه دوستان خوب و همراهان در دانشکده پیک وان
در این بخش از مقالات دانشکده پیک وان برایتان نکانی را مطرح و عنوان می کنم که دانستن برخی از آنها شما را برای رساندن به یک عکاس خوب و موفق نزدیک می کند . البته شاید کم و بیش برخی از این نکات را دانسته و به کار می بنندید ولی دوباره مطالعه کردن خالی از لطف نخواهد بود.
۱- چه دوربینی باید بخرم ؟
در جواب باید گفت این به خود شما بر می گردد که دوست دارید در کدام شاخه از عکاسی کار کنید همانطور که می دانید عکاسی شاخه های زیادی دارد (مستند ٫ هنری ٫ تبلیغاتی ٫ صنعتی ٫ خبری ٫ علمی و … ) خوب اگر بدانید که بیشتر در کدام بخش فعال خواهید بود شاید الزامی برای صرف هزینه برای تهیه یک دوربین های گران قیمت و با کار آیی های ویژه نداشته باشید .
در کل دوربین ها به دو دسته تقسیم می شوند
الف ) دوربین های کوچک (کامپکت ) این گونه دوربین ها معمولا بصورت خودکار و اتوماتیک هستند استفاده از آنها راحت بوده و به سادگی می توان از آنها در همه جا استفاده کرد ابعاد و اندازه های کوچکی دارند و قیمت ارزانتر و کمتری نسبت به نوع دوم دارند.
ب ) دوربین های تک عدسی انعکاسی (SLR ) یا (DSLR) این دوربین ها این امکان را به عکاس می دهد که بتواند تنظیمات دوربین را خود انتخاب کند و دست عکاس را برای خلق و ایجاد عکس های هنری و حرفه ای باز می گذارد . این دوربین ها به گونه ای ساخته می شوند که می توان برای آنها ابزار و سایل گوناگونی را مورد استفاده قرار داد مانند سه پایه و لنز های مختلف و فیلترها ….
۲- آیا به سه پایه و یا تک پایه نیاز خواهم داشت ؟
جواب بله است . استفاده از یک تیکه کاه خوب و ثابت و مطمن در کیفیت عکس های شما بسیار موثر است فرقی هم نمی کند که از کدام گروه دوربین استفاده می کنید . در برخی از موارد بخصوص زمانی که در اتاق و سالن و … مکانی که نور مناسب وجود ندادر شما مجبور هستید از زمان نوردهی بیشری برای عکاسی استفاده کنید بطور حتم بر روی دست و ثبت ارتعاش های بدن و دست در کیفیت عکس شما تاثیر بسیار بدی خواهد گذاشت پس بهتر است به فکر تهیه یک سه پایه و یا تک پایه برای خود باشید.
۳- کیف دوربین و وسایل نظافت دوربین و لنز :
بطور حتم وقتی برای عکاسی به بیرون از منزل می روید نیاز به کیف و یا یک وسیله مناسب برای قرار دادن دوربین و یا لنزهای خود احتیاج پیدا خواهید کرد . شما بسته به میزان وسایل و اندازه و بزرگی و کوچکی آنها می توانید از کیف ویا کوله شتی و یا چمدان های که برای این منظور ساخته شده است استفاده نماید . لارم نیست که توضیح دهم که از چه برند و مارکی استفاده کنید ولی این را به یاد داشته باشید که هر کدام را که تهیه می کنید باید جا و اندازه مناسب و کافی داشته باشد بطوریکه نه بسیار تنگ باشد که فشار به دوربین و لنز ها بیاورد و یا بقدری گشاد باشد که لوازم عکاسی ما به هر سمت پرتاب شوند .
بهتر است به منظور تمیز کردن لنز دوربین چه کامپکت و یا تک عدسی از پارچه و محلول های تجاری موجود در بازار استفاده کنیم چون استفاده از دستمال های معمولی و کاغذی باعث ایجاد خراش های ریز بر روی لنز و سنسور دوربین خواهد شد و از کیفیت و عملکرد آنها به مرو می کاهد همینطور به هیج عنوان از آب دهان و یا بخار بازدم برای پاک کردن لنز و یا سطح سنسور دوربین خود استفاده نکید چراکه باعث ایجاد لکه بر روی آنها خواهد شد.
۴- انتخاب لنز مناسب :
اگر از دوربین ها نوع اول استفاده می کتید اختیار با شما نیست فقط در هنگام خرید دوربین می توانید برند دوربین و یا نوع لنز خود را انتخاب کیند چراکه دوربین های کامپکت دارای لنز سر خود و ثابت بوده و امکان تغییر در آنها وجود ندارد ولی کمپانی های سازنده آنها را به گونه ای می سازند که از دامنه واید تا تله در آنها وجود داشته باشد از بازه ( ۱۸ تا ۲۰۰ میلیمتر).
در دوربین های SLR یا DSLR که این امکان را می دهند که بتوانیم از لنز با فاصله کانونی های مختلفی استفاد کنیم و بسته به نوع و رشته عکاسی می توانیم آنها را خریداری نمایم برای مثال
– لنز با فاصله کانونی کوتاه تر و مانند ۱۷ ٫ ۲۴ ٫ ۲۸ ٫ ۳۵ میلیمتری لنز های واید (عریض ) محسوب شده و بیشتر برای عکاسی از مناظر و طبیعت مورد استفاده قرار می گیرند
لنز با فاصله کانونی بلند تر مانند ۷۰ ٫ ۸۰ ٫ ۱۲۴ ٫ ۱۳۵ ٫ ۲۰۰ و …. لنزهای تله (بسته) محسوب شده و بیشتر برای عکاسی که نیاز به جزییات بیشتر و بزرگنمایی داریم استفاده می شود
البته در نظر داشته باشید که لنز با فاصله کانونی ۵۰ میلیمتری لنز استاندار و شاخص برای دوربین های ۳۵ میلیمتری می باشد. لنز های تخصصی برای برخی از رشته ای عکاسی ساخته شده است مانند ماکرو گرافی که بسته به نوع آنها دارای بزرگ نمایی های گوناگون بوده و یا لنز های بالای ۶۰۰ میلیمتر برای عکاسی از حیات وحش و اجرام آسمانی و با تیلت شیفت (Tilt – Shift) یا همان متحرک برای عکاسی که نیاز به اصلاح پرسپکتیو عکس را دارند استفاده می شود.
۵ – آیا نیار به تهیه فلاش دارم ؟
در جواب باید گفت هم بله و هم خیر ! تعجب نکنید در بیشتر دوربین های امروزی فلاشی سرخود در آنها جاسازی شده اند که البته بسیار موثر و کار آمد نیز هستند و بیشتر نیاز عکاسان را بر طرف می کند ولی باز بسته به نوع عکاسی شما ممکن است اصلا برایتان کار آمد نباشد و نیاز به تهیه فلاش حرفه ای و یا جدا گانه ای برایتان به وجود آید . برای مثال نور پرتاب شده از فلاش سرخود دوربین باعث ایجاد تخت شدن سوژه و همینطور در برخی از موارد اثر نور زدگی بیش از اندازه (اور اکسپوز) میشود ویا شاید فاصله شما با سوژه زیاد بوده و در برد موثر پرتاب نور فلاش نباشد . در فلاش های خارجی یا اکسترنال این قابیلت را به عکاس می دهد که بتواند جهت پرتاب نور و همینطور میزان شدت پرتاب نور را خود بسته به نیازش تعریف و مورد استفاده قرار دهد.
۶- استفاده از فیلتر ها :
همانطور که می دانید فیلتر ها برای ایجاد تاثیرات نمایشی و یا اصلاح رنگ در عکاسی بکار می روند . استفاده از فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید برای ایحاد تونالیته های خاکستری و در عکاسی رنگی برای ایجاد گرایش به رنگ مخصوص و ویژه به کار می آیند . در فیلتر های امروزی که بر روی لنز دوربین وپیچ می شوند کار را بسیار راحت کرده اند ولی این عیب را نیز دارند که چون لنز های با دهانه ای گوناگون ساخته و قطرهای مختلف ساخته می شوند بنا براین یابد برای هر دهانه قطر لنز فیلتر مناسب آن را خریداری کرد که خوب این مستلزم صرف هزینه بیشتر است .
بطور شاخص می توان برخی از مدل فیلتر ها را اینگونه بیان کرد:
– فیلترهای UV که با جذب اشعه فرا بنفش نور خورشید تاثیرات نامطلوبی را که بروری عکس ما می گذارند را بر طرف می کنند چون این فیلتر های نسبت به سایرین ارزانتر می باشد می توان از آنها به عنوان یک بخش حفاظتی برای شیشه جلویی لنز نیز استفاده کرد.
– فیلترهای رنگی که برای ایجاد و ساخت تونالیته های خاکستری در عکاسی در مد سیاه و سفید و یا ایجاد رنگ های خاص در عکاسی رنگی مورد استفاد قرار می گیرند مانند فیلترهای سیز و یا فرمز و یا آبی و … .
– فیلتر های کاهنده نور که به فیلتر های ND معروف هستند و برای کاهش نور در مواقعی که شدت نور محیط بسیار زیاد است و باعث روند تخریبی و رنگ پرید گی سوژه می شود استفاده میشود بر روی آنها اعدادی حک شده است که بر اساس آن از نیم تا سه استاپ می توانیم اقدام به کم کردن نور کنیم در برخی از این مدل فیلترها به دو بخش تقسیم شده است و نیمی از کادر را دستخوش تغییر قرار می دهند و در نیمه دیگر بی تاثیر هستند برای مثال وقتی شدت نورد در آسمان زیاد است و می خواهیم از شدت نور خورشید کم کنیم ولی نور در سطح زمین خوب است .
– فیلتر های پولاریزه این فیلتر ها برای کنترل و ممانعت از تاثیر پرتوهای نورانی که در اثر باز تاب از سطوح غیر فلزی به همه سو پخش می شوند بکار برده می شود. این فیلتر ها همیمنطور درجه خلوص رنگ های سوژه را افزایش می دهند بخصوص رنگ های آبی و سبز در عکاسی از طبیعت و سطوح آب فوق العاده عمل می کنند٫ در مدل های گرانتر و مرغوب تر با امکان چرخ این فیلتر حول مرکز خود می تواند دقت و کیفیت بهتری را در هنگام عکاسی به ما بدهد.
البته فیلتر های دیگری نیز هستند مانند : مادون قرمز (فروسرخ) و با فیلتر های حرارتی و یا اسکای فیلتر ها که باعث برجسته کردن ابرها در آسمان میشوند (SKY Filter) یا گرم کننده های نور در عکاسی (فیلترهای زرد) و یا سرد کننده ها نور (فیلترهای آبی) . البته با نوجه به عکاسی دیجیتال و امروزی این فیلترهای دیگر کار آیی خود را از دست داده اند چون این گروه از فیلتر ها را می توان با برنامه های ویرایش عکس بخوبی بر روی تصاویر اعمال کرد ولی لازم دیدم که برایتان توضیح دهم که با آنها نیز آشنا شوید
خوب دوستان با مطالعه مطالب مطرح شده در بالا یک شناخت و نمایی کلی برای شما در ذهنتان ترسیم شد که بتوانید ابراز و وسایل مورد نیاز خود را بهتر انتخاب کنید و از صرف بی مورد وقت و هزینه های مالی نا بجا دوری کنید . در ادامه مطالب برایتان نکانی در بابت نحوه عکاسی و انتخاب سوژه و استفاده از ریتم و فرم ها در عکاسی و نور سایه و …. که بطور حتم برایتان مفید خواهد بود و در کیفیت و نوع عکاسی شما تاثیر خوب و بسزایی دارد بیان خواهم کرد پس با ادامه مطلب در دانشکده پیک وان با من همراه باشید.
مباحثی که در این مجموعه و در قالب چند بخش به شما ارائه خواهد شد : شناخت دوربین عکاسی ، راهنمای خرید دوربین ٫ فیلترهای دوربین ٫ پولاریزه ٫ شناخت لنزها ٫ شاخه های عکاسی ٫ سه پایه دوربین ٫لنزپاکن ٫ عدسی دوربین ٫ نکاتی برای عکاسی ٫ ریتم ٫ انتخاب سوژه ٫ نور ٫ سایه
بهره بردم با تشکراز نویسنده مقاله
با سلام بر علی آقا چاوشی که در جواب به درخواست حقیر ، مرا به مطالعه مطالب مفید و ارزنده خودش راهنمایی کرد . هم چنین در خرید دوربین با ایشان مشورت کردم و راهنمایی نمود.
ممنون و سپاسگزارم
فی امان الله ، حق یارتان باد .
سلام من می خوام یه لنز بخرم . بین دو مدل موندم. میشه راهنماییم کنین کدوم بهتره ؟ این هم آدرسش:
دوست عزیز
نشانی را مشاهده نکردم می توانید نام لنز ها را بنویسید
ممنونم جناب
ممنون از مطلبتون
من عکاسی طبیعت دوست دارم انجام بدم، بین کامپکت و dslr موندم
نمیدونم یه dslr ارزون مثل این http://www.kalagard.com/item/photo-camera/details/315/ مناسبه بخرم یا یه کامپکت مثل این http://www.kalagard.com/item/photo-camera/details/911/ با زوم بالا،
ممنون میشم راهنماییم کنین