رتبه : (سطح مبتدی تا متوسط)
hdr چیست ؟
سلام بر همه دوستان و خوبان عزیز سایت پیک وان ، در ابتدا باید عرض کنم مبحثی را که با هم مرور خواهیم کرد دامنه گسترده و وسیعی دارد بنابر این سعی کرده ام به بصورت بخش بخش و به ترتیب جلو برویم که در پایان کار بتوانیم جمع بندی خوبی را داشته باشیم .
عکاسی HDR یکی از مباحثی است که با شروع دوران عکاسی دیجیتال، پا به قلمرو عکاسی گذاشت. از یک سو محدودیتهای خاص سنسورهای دیجیتال چنین رویکردی را باعث شد و از سوی دیگر، عکاسان متوجه قابلیتهای بینظیر این فن و هنر برای بیان بهتر در عکسهای خود شدند. حالا بماند که برخی از افراد در این تکنیک بقدری افراط و زیاده روی م یکنند که دیگر عکس از حالت استاندارد خودش خارج میشود و عده ای از اساتید و عکاسان اصلا این تکنیک را نفی کرده و آن را جائز نمی دانند . به هر حال رویکردهای مختلفی این تکنیک دارد.
خوب اصلا بیاییم از اینجا شروع کنیم با طرح این سوال که اصلا داینامیک رنج یعنی چه ؟
در جواب باید گفت دینامیک رنج یا محدوده دینامیکی عکس عبارت است از تفاوت مقدار روشنایی بین تاریکترین نقاط و روشنترین نواحی عکس که دارای جزئیات قابل تشخیص باشند.حتماً شما بارها دیدهاید که در برخی عکسها نواحی تاریک یا روشن بعضا دارای جزئیات هستند و در برخی قسمتها فاقد جزئیات یا بافت قابل تشخیص و مناسب . محدوده دینامیکی درواقع مشخص میکند که در عکس چه طیفی از روشنایی بین تاریکترین بخشهای حاوی جزییات تا روشنترین قسمتها وجود دارد. هر چقدر این فاصله بیشتر باشد، عکس دارای محدوده دینامیکی بیشتری است و در آن نواحی بیشتری در قسمتهای تاریک و روشن دارای جزییات قابل تشخیص هستند.
عکس (علی چاوشی)
بنابراین توضیح متوجه خواهیم شد که عکس های که دارای سایه روشن هستند پتانسیل کار بهتر و درصد بهتری برای کار و پردازش روی آنها خواهیم داشت .
یرای اینکه بتوانیم برای آن محدوده داینامیکی واحدی را قرار دهیم و با آن معیار سنجش کنیم از واحد EV یا Exposure Value استفاده می کنیم شاید برایتان جالب باشد که محدوده داینامیکی چشم ما انسانها در حدود 14EV می باشد ولی دوربین های عکاسی حرفه ای تا نیمه حرفه ای در محدوده بین 6 الی 8 EV عمل می کنند
با مطالب بالا مشخص میشود که در بسیاری موارد دوربین قادر نیست عکسی بگیرد که کل نواحی عکس، چه نواحی تاریک و چه نواحی روشن، دارای جزئیات باشند و قابل دیدن شوند. راهی که برای حل این مشکل وجود دارد این است که چند عکس با نورسنجیهای مختلف بگیریم و سپس از پردازش تلفیقی آنها، به یک عکس برسیم که دارای دینامیک رنج بالا است و در آن همه نواحی دارای جزئیات
عکس (علی چاوشی)
قابل نمایش باشد و از اینجا است که کار و ساخت عکس های HDR شروع میشود.
نکته بسیار مهم : یادمان باشد که در عکس های که کنتراست بالا باشد در این صورت دامنه داینامیک رنج ما پایین می آید و این به معنایی این است که کنتراست و داینامیک رنج نسبت معکوس دارند . در کنتراست یعنی روشتی ها روشنتر و تیرگی ها تاریک تر به متال زیر توجه کنید :
عکس (آرشیو)
ماهیت یک فایل HDR فایلی است با عمق بیتی ۳۲ که از ترکیب و مرج کردن فایل های خام که با نور دهی های مختلف گرفته ایم فایلهای معمولی که عکاسی می کنیم معمولاً دارای عمق بیت ۸ یا ۱۶ بیت هستند یعنی در هر کانال رنگ دارای دو به توان ۸ یا ۱۶ بیت اطلاعات را در خود جای داده اند
عمق بیت بیشتر به ما این امکان را خواهند داد تا بهتر بتوانیم روی فایل عکس خود کار کنیم و محدوده و دامنه طیفی بیشتری را داشته باشیم . البته خود فایل های 32 بیتی مشکلاتی را برای ما فراهام می کنند که شایع ترین آنها عدم خواندن و نمایش دادن این گونه فایها در بیشتر برنامه ای رایج و مرسول تماشایی عکس می باشد.
و همینطور صفحه نمایشگر (مانیتور) خود دارای محدوده رنج ی خواص می باشد .برای غلبه بر این کار ما باید از فرآیندی به نام Tone mapping استفاده کنیم .که در مبحث بعدی به طور مفصل در باره آن بحث خواهیم کرد.